Folosit ca arbore decorativ, arbore energetic, sau pentru cherestea, Paulownia provine din China, dar este cultivat masiv şi în Vietnam, Japonia şi Coreea. A fost numit inițial Pavlovnia în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei.
Interesul deosebit pentru acest arbore a pornit de la faptul că în primii ani de existență, acesta creşte foarte repede ajungând în timp record la dimensiuni impresionante. Lemnul de esență tare este folosit la interioarele ambarcațiunilor de lux, pentru instrumente muzicale, plăci de lemn pentru surfing. De asemenea, are o putere calorică foarte mare în comparație cu alți arbori, dar nu se foloseşte la încălzire pentru că lemnul este prețios. Datorită vitezei de creştere (4-5 metri în primii ani) este folosit şi la împădurire.
Un alt lucru deosebit- are o putere de regenerare rapidă. După tăiere, din rădăcină va creşte alt arbore. De altfel, dacă aveți un lăstar de Paulownia şi doriți să-l folosiți în scop decorativ, ideal ar fi să nu îl tăiați. Pomul matur va ramifica şi se va dezvolta mult în diametru.
Dacă sunteți interesat de lemn, trebuie să îl tăiați. În acest caz, arborele va dezvolta o radăcină puternică şi va creşte foarte mult în înălțime.
Florile sunt extrem de frumoase cu parfum delicat şi înfloresc primăvara devreme, înainte ca frunzele să se dezvolte.
Familia de plante Paulowniaceae cuprinde mai multe soiuri, însă datorită selecției artificiale şi prin modificare genetică s-au obținut specii tot mai performante. În urma modifcărilor, s-au obținut varietăți capabile să-şi păstreze ritmul de creştere în condiții de ierni geroase şi veri secetoase. Specia cea mai adaptată la clima din țara noastră este Paulownia Tomentosa.
În România, Paulownia nu este foarte popular, deși are un potențial economic deosebit. Există câteva culturi înființate de investitori şi câțiva pasionați de frumusețea şi unicitatea lui.
Pentru cei interesați să dezvolte o afacere, specialiştii nu recomandă cultivarea altor varietăți. Chiar dacă acestea rezistă la temperaturile vitrege întâlnite la noi în țară, ritmul de creştere, dar şi calitatea lemnului obținut vor avea de suferit.
Trebuie menționat că Paulownia adoră expunerea la soare şi un sol bine drenat. Se plantează lăstarii primăvara, pentru ca planta să aibă timp să-şi formeze rădăcina. Pentru a obține tulpini drepte, lungi, în toamnă, întreaga tulpină se va tăia de la bază. Acest lucru va permite arborelui să-şi dezvolte rădăcina, astfel încât în primăvara următoare, planta se va hrăni singură, putând ajunge la pânza freatică.
În 3-4 ani, arborele poate ajunge la dimensiuni impresionante, dar se recomandă să fie tăiat pentru valorificare după 5 ani. Tăierea arborilor se va face de la nivelul solului, iar un alt copac va creşte din aceeaşi rădacină, procesul putându-se repeta de mai multe ori.