PAULOWNIA – ARBORELE PRINȚESEI

Folosit ca arbore decorativ, arbore energetic, sau pentru cherestea, Paulownia provine din China, dar este cultivat masiv şi în Vietnam, Japonia şi Coreea. A fost numit inițial Pavlovnia în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei.

Interesul deosebit pentru acest arbore a pornit de la faptul că în primii ani de existență, acesta creşte foarte repede ajungând în timp record la dimensiuni impresionante. Lemnul de esență tare este folosit la interioarele ambarcațiunilor de lux, pentru instrumente muzicale, plăci de lemn pentru surfing. De asemenea, are o putere calorică foarte mare în comparație cu alți arbori, dar nu se foloseşte la încălzire pentru că lemnul este prețios. Datorită vitezei de creştere (4-5 metri în primii ani) este folosit şi la împădurire.

Un alt lucru deosebit- are o putere de regenerare rapidă. După tăiere, din rădăcină va creşte alt arbore. De altfel, dacă aveți un lăstar de Paulownia şi doriți să-l folosiți în scop decorativ, ideal ar fi să nu îl tăiați. Pomul matur va ramifica şi se va dezvolta mult în diametru.

9c7b78de9ec8aa62259d42acc1c3799e

Dacă sunteți interesat de lemn, trebuie să îl tăiați. În acest caz, arborele va dezvolta o radăcină puternică şi va creşte foarte mult în înălțime. 

f089ccfbd50a640368a0db900ab868f9

Florile sunt extrem de frumoase cu parfum delicat şi înfloresc primăvara devreme, înainte ca frunzele să se dezvolte.

f22ae11c7addb47d05f77f3d46ff4f08

Familia de plante Paulowniaceae cuprinde mai multe soiuri, însă datorită selecției artificiale şi prin modificare genetică s-au obținut specii tot mai performante. În urma modifcărilor, s-au obținut varietăți capabile să-şi păstreze ritmul de creştere în condiții de ierni geroase şi veri secetoase. Specia cea mai adaptată la clima din  țara noastră este Paulownia Tomentosa.

În România, Paulownia nu este foarte popular, deși are un potențial economic deosebit. Există câteva culturi înființate de investitori şi câțiva pasionați de frumusețea şi unicitatea lui.

d5d91fcdddc9e1dee1f7227ece5c165c

Pentru cei interesați să dezvolte o afacere, specialiştii nu recomandă cultivarea altor varietăți. Chiar dacă acestea rezistă la temperaturile vitrege întâlnite la noi în țară, ritmul de creştere, dar şi calitatea lemnului obținut vor avea de suferit.

08f104be5e59d126d73d85d56ff66fe0

Trebuie menționat că Paulownia adoră expunerea la soare şi un sol bine drenat. Se plantează lăstarii primăvara, pentru ca planta să aibă timp să-şi formeze rădăcina. Pentru a obține tulpini drepte, lungi, în toamnă, întreaga tulpină se va tăia de la bază. Acest lucru va permite arborelui să-şi dezvolte rădăcina, astfel încât în primăvara următoare, planta se va hrăni singură, putând ajunge la pânza freatică.

bed7cb5517eaff76f75ca7bc5c4a9f72

În 3-4 ani, arborele poate ajunge la dimensiuni impresionante, dar se recomandă să fie tăiat pentru valorificare după 5 ani.  Tăierea arborilor se va face de la nivelul solului, iar un alt copac va creşte din aceeaşi rădacină, procesul putându-se repeta de mai multe ori.

56d79c3ae73e1486b171893904232a1b

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.