În urma dezvoltării urbane, multe dintre spațiile industriale ale fabricilor, depozite sau ateliere, au primit o altă destinație şi au devenit spații locuibile. O astfel de încăpere era de regulă destinată persoanelor cu venituri mici, care nu-şi permiteau o casă, dar în foarte scurt timp, loftul a început să fie foarte căutat pentru spațiul vast şi posibilitățile de amenajare. Conceptul de loft se referă la aceste spații vaste, necompartimentate, dar şi la mansarde, poduri de case, interioare vaste cu ferestre mari. Stilul industrial a apărut din necesitatea de a decora aceste spații.
Deşi un asemenea spațiu permite uneori compartimentarea, divizarea spațiului de locuit se face doar acolo unde este absolut necesar, din dorința de a menține spațiile vaste, generoase. Întâlnim în amenajări de tip industrial o combinație de vintage, eclectic, rustic, datorită elementelor folosite în decor precum lemn nefinisat, obiecte cărora le-a fost schimbată destinația, elemente decorative vechi şi noi.
Departe de a fi un stil romantic, o astfel de amenajare are un farmec aparte. Minimalist şi masculin, se potriveşte persoanelor energice şi dinamice, celor creative şi nonconformiste. Este asociat cu lipsa de elemente pretențioase, sărac în arhitectură complicată şi bogat în obiecte refolosite.
Pereți din cărămidă aparentă, beton, grinzi metalice, obiecte reciclate, lemn nefinisat, conducte la vedere sunt câteva dintre caracteristicile acestui stil.
Nu vom întâlni culori puternice, cromatica este dată de culorile pământului, griurile, culorile terne predomină într-un astfel de ambient.
Mobilierul este masiv, canapele mari, fotolii asemenea, care umplu spațiul într-o încercare de a crea un echilibru.
Baia respectă tendințele din spațiile destinate odihnei sau zonei de zi. Avem aici o fereastră a unei vechi fabrici, transformată în cabină de duş.
În bucătarie, rafturile au luat locul corpurilor suspendate, oferind suficient spațiu de depozitare. Realizate din oțel sau lemn masiv, dau senzația de brut, nefinisat. De asemenea, putem crea un design industrial prin corpuri de iluminat, scaune, obiecte de decor.
Ferestrele de obicei sunt înalte şi nu se recomandă perdele sau draperii. De asemenea, pardoseala din beton, lemn sau piatră naturală nu trebuie acoperită de covoare.
Țevi, pompe, robineți metalici, zidărie la vedere, scânduri nefinisate, obiecte din beton, orice te duce cu gândul la o fabrică, îşi găseşte locul într-un ambient amenajat industrial.
Corpurile de iluminat sunt metalice, realizate din elemente reciclate, sau dimpotrivă, strălucesc într-o combinație surprinzătoare.
Mesele sunt realizate din sticlă, din beton, dulapuri vechi, paleți reciclați, butuci din lemn, cu accente metalice.
Tablourile, posterele, foarte importante într-un asemenea decor, sunt mari şi ocupă un loc principal în încăpere. Se recomandă postere vintage sau fotografii alb-negru.
Este un stil potrivit de amenajare pentru un magazin, restaurant, bar, club, cafenea. Deşi se adresează spațiilor mari, vaste, întâlnim acest stil de amenajare şi în locuințele clasice, pentru că mulți dintre noi ne dorim un spațiu unic şi original.
Sursa foto: Pinterest