Cald şi primitor, stilul rustic este legat de tradiție şi de viața la țară. Arhitectura tradițională respectă tendințele fiecărei țări, dar presupune folosirea materialelor naturale ca lemnul, lutul, piatra, atât la exterior, cât si în interior. Vom găsi la casele tradiționale româneşti acoperişuri din paie, pereți din paiantă, prispă, tocărie din lemn, obloane, cuptoare si sobe din lut, covoare țesute, decorațiuni ceramice pictate cu motive tradiționale, fiecare zonă având specificul ei.
Arhitectura modernă a preluat influențe tradiționale astfel încât întâlnim deseori locuințe contemporane cu elemente tradiționale şi interioare cu stil, bazate pe contrastul vechi-nou, tradițional-modern.
Într-o locuinţă amenajată în stil rustic, se recomandă o pardoseala de tip duşumea, din brad, pin sau stejar, cu imperfecțiuni care dau autenticitate.
Grinzile aparente din lemn, sunt foarte importante într-o amenajare rustică. Puteți să le vopsiți, sau puteți să le tratați cu soluții speciale şi să nu le finisați.
Baia poate căpăta o notă rustică dacă alegeți ca finisaje lemnul sau piatra naturală. De asemenea, puteți opta pentru elemente mici de decor.
Scările interioare ocupă un loc important în arhitectura unei case. Într-o amenajare rustică, atât treptele cât şi mâna curentă pot fi realizate din lemn.
Aspectul natural al unei locuințe rustice moderne pornește de la elementele de mobilier, tapiterie, lenjerie de pat, covoare, până la tapet, perdele şi draperii. Folosiți pentru decor perne, cuverturi si draperii din iută, bumbac, lână, cânepă și covorașe din piele sau blană ecologice. În dormitor putem alege o tăblie de pat realizată din scânduri nefinisate.
În bucătărie, mobilierul din lemn masiv, cât mai puţin finisat, eventual sculptat sau pictat manual este cea mai bună alegere. O masă din stejar va adăuga căldură unei bucătării clasice. De asemenea, în loc de scaune, o bancă de lungimea mesei va da un plus de originalitate.
Sobele tradiționale erau realizate din lut. Într-o locuință modernă aceastea se pot transforma într-un şeminee rustice, placate cu piatră de râu, calcar, lemn, cărămidă, metal cu aspect natural, perfecte pentru a crea o atmosferă caldă.
Obloanele erau nelipsite de la ferestrele caselor tradiționale. Folosite, de obicei, pentru a proteja ferestrele de vremea capricioasă sau pentru a ţine la depărtare privirile curioşilor, obloanele din lemn pot schimba complet faţada unei case. La fel de bine le puteţi utiliza în interior, integrandu-le în amenajare. Varianta uşilor glisante merită luată în considerare, dar dacă vreţi să alegeţi o soluţie cu impact deosebit, puteţi folosi obloane în loc de uşile clasice din lemn, pal sau sticlă. Acest sistem este ideal pentru compartimentarea diverselor zone din casă. De asemenea, aceste panouri din lemn vor înlocui, cu succes, tăblia patului, îmbrăcând spectaculos peretele care le sprijină.
Alte elemente de decor pentru o locuință modernă care aduc un plus de farmec încăperilor pot fi felinarele, lămpile cu gaz, ceasurile de perete, suporturi pentru lumânări, etajere suspendate, ferestre pe post de oglinzi. Nu vă temeţi să daţi o altă utilizare obiectelor. În felul aceste veţi obţine obiecte de mobilier interesante şi cât se poate de originale.
Sursa foto: Pinterest