PROVENCE – FRANȚA

Provența (Provence) este o regiune în sud-estul Franței, situată între Marea Mediterană, Valea Ronului şi Italia. Celebră pentru câmpurile cultivate cu lavandă, bucătăria provensală si vinurile rosé, ofertantă din punct de vedere al peisajelor, Provence atrage anual milioane de turişti.

Această regiune este o combinație de oraşe de coastă pline de energie şi aşezări rurale încremenite în timp. Faimoasele câmpuri de lavandă înfloresc vara din iunie până în august dominând peisajul cu o privelişte care îți taie răsuflarea.
162c8ac5e842d37897c62b76471cbfe1

Valensole, un oraş celebru datorită câmpurilor de lavandă este unul dintre cele mai vizitate din Provence, exceptând Nisa. Numele înseamnă în traducere Valea soarelui, iar turiştii care îl vizitează rămân impresionați de minunățiile de câmpuri mov, de mirosul lavandei. De altfel localnicii îşi împodobesc casele şi ferestrele cu aceste flori.  Există chiar şi un festival al lavandei.

41f702740db0bce7e04e6d69fa4ddfd5

Oriunde ai merge în această regiune, vei întâlni preparate pe bază de ierburi aromatice şi brânză. Caută în piețe fermieri locali pentru fructe de sezon şi nu rata un mic dejun cu vestitele pâtés, dulcețuri şi produse de patiserie.

842a48f7f2a2de047e9c734003788168

Străduțele pavate care şerpuiesc printre case vechi îți dau o senzație plăcută de călătorie în timp. Aici vremea s-a oprit în loc, eşti departe de tumultul oraşelor aglomerate, pline de turişti zgomotoşi.

ed9c7ede34398b5140165755405c53bc

Verdon, situat în apropiere, tot în Alpes-de-Hautes, Provence, este un canion sălbatic ce se întinde pe 21 de kilometri.

2daa8d6ede16403e67612ad1148edd7d

Imaginea este spectaculoasă, Verdon Gorges cum mai este numit canionul este străbătut de un râu care izvorăşte de la 2500 metri altitudine şi are un traseu abrupt printre stânci înalte şi peisaje sălbatice.

Pe cursul râului se practică sporturi nautice. Raftingul se face numai de către persoane experimentate sub atentă supraveghere pentru că sunt porțiuni unde nivelul apei variază şi plimbarea poate deveni periculoasă.

Ménerbes, un sat cu tradiție viticolă şi prelucrarea pietrei, este dotat cu un patrimoniu bogat şi diversificat pe plan arhitectural, istoric şi cultural, precum şi în gastronomie, având un potențial imens pentru turism. Numeroşi pictori şi artişti au avut ca sursă de inspirație peisajele de aici.

Ménerbes are o viață locală foarte activă, numeroşi artizani şi comercianți expunând marfa direct pe străduțe pentru a fi achizitionate de turişti sau localnici. Şi actorii organizează diferite spectacole şi manifestări artistice şi este o bucurie să-i priveşti.

Roussillon, situat tot în Provence, este renumit pentru stâncile roşii şi peisajele create de limonit (minereu de fier), care în contrast cu albastrul cerului fac din Roussillon, un loc minunat.

De îndată ce păşeşti pe stăduțele din acest micuț sat, eşti fermecat de atmosferă. Puteți face o plimbare printre casele ale căror fațade variază de la galben pai la roşu închis, combinate cu ferestre pictate în contrast.

Satul se află în mijlocul celui mai mare depozit de minereu de fier din lume. Nu ratați o vizită la vechea fabrică pentru a afla cum se foloseşte minereul în construcții şi bineînțeles, cariera de limonit.

Grasse, oraşul parfumului încă din secolul XVII, astăzi capitala lumii în domeniul parfumeriei, nu trebuie ratat în periplul nostru prin Riviera franceză.

Două treimi din totalul producției din Franța în domeniul parfumului şi industria aromelor alimentare sunt produse aici. 2.700 de angajați generează un profit de 600 de milioane de euro. În fiecare an aproximativ două milioane de turişti vin aici să viziteze muzeul parfumului, fabrica de parfumuri şi magazinele în care se vând prețioasele arome.

Fabricile cu renume în producerea parfumurilor: Fragonard,Galimard şi Molimard îşi deschid porțile şi oferă un tur gratuit şi extrem de interesant. Puteți afla cum se fabrică parfumurile, de la materie primă la produs finit.

Nu ratați Catedrala Notre-Dame du Puy construită în stil provensal romanic în sec XI. Înăuntru se află trei tablouri de Rubens şi o pictură Fragonard, vitralii şi statuete Baillet.

Dacă preferați plimbările, puteți face o excursie la Loup, sau pur şi simplu să admirați vederea panoramică de la Cours Honore-Cresp, sau din grădinile Princess Pauline, unde un panou turistic vă oferă explicații detaliate referitoare la grandioasa panoramă.

Mai puteți vizita Muzeul provensal de costume şi bijuterii, Muzeul de artă şi istorie, Muzeul internațional al parfumului. De asemenea sunt numeroase capele restaurate din  secolul XVIII-XIX.

Sursa foto: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.