Pasta polimerică este un fel de plastelină care se foloseşte la modelaj şi se întăreşte în cuptorul aragazului. Este disponibilă în mai multe culori şi la mai mulți producatori, dar cea mai cunoscută este Fimo. Iată câteva idei de bijuterii unicat, deosebite ca tehnică şi rezultat final. Unele dintre ele sunt realizate prin presarea unor flori şi plante naturale pe post de matriță. Altele prin amprentarea pastei cu motive naturale precum striațile unei bucăți de lemn, rezultatul fiind deosebit.
Tehnica este simplă. După ce întindem pasta, presăm florile cu ajutorul unui sucitor, apoi decupăm în forma dorită. Puteți confecționa în felul acesta bijuterii unicat.
Pentru întărirea pastei polimerice, aceasta trebuie arsă în cuptor atât timp cât este specificat pe pachet, sau în aragaz timp de 5 minute la foc minim (după ce l-ați încins bine) şi cât mai departe de flacără. După ardere, bijuteriile se pot lacui.
Pe măsură ce veți prinde gustul modelajului, veți putea realiza obiecte deosebite, figurine, podoabe de brad, etc. Cu această pastă se pot decora diverse obiecte din sticlă sau metal.
Există matrițe din materiale flexibile rezistente, cu ajutorul cărora puteți realiza figurine din ceramică pe care le puteți picta. Acestea nu se introduc în cuptor.
Fimo light air este o pastă de modelat extrem de uşoară care se poate usca la aer sau în cuptorul cu microunde timp de 10 minute. Se poate modela utilizând unelte pentru modelare, matrițe, sau cu ajutorul mâinilor. După uscare poate fi şlefuit, vopsit şi lăcuit. Poate fi folosit şi în activități educaționale de către copii.
Putem folosi ca matriță orice obiect interesant. Presăm până obţinem un model, apoi decupăm şi uscăm pasta.
Varianta profesională Fimo, permite artiştilor să modeleze cu precizie detaliile creațiilor, putând fi găsită într-o gamă variată de culori.
Mai jos avem câteva modele obţinute prin presarea pastei pe bucata de lemn. Avem nişte striaţii originale şi decupăm apoi pentru a obţine inimioarele. Trebuie să dăm găuri pentru a le prinde înainte de a le pune la uscat. După uscare este mai complicat. Trebuie un burghiu special.
Decoraţiunile de mai jos au fost obţinute presând marginile unui mileu croşetat.
Mai jos un exemplu de tehnică astfel încât să obţinem un mozaic. Se folosesc două sau mai multe culori.