Bolțarii din beton se folosesc în special la construcții. Nu sunt scumpi, sunt rezistenți şi partea frumoasă este că putem să-i folosim şi în alte proiecte interesante. Cu puțină imaginație putem să construim băncuțe de grădină, ghivece pentru flori, canapele de exterior, chiar şi mobilă de interior.
1. Ghivece de grădină
Puteți să transformați bolțarii de beton în ghivece de grădină, sau puteți face chiar o grădină verticală aşezându-i unul peste altul. Plantați flori curgătoare, sau faceți din plante suculente un perete care să vă ferească de privirile curioase ale vecinilor.
Folosiți pe post de ghivece, nu trebuie să îi prindeți pentru că bolțarii sunt foarte grei şi nu pot fi răsturnați accidental. Dacă nu vă place aspectul lor industrial, puteți să îi îmbrăcați în mozaic. Găsiți la magazinele de bricolaj mozaic, sau dacă vă place să improvizați puteți să obțineți bucățele de ceramică spărgând nişte farfurii sau căni care nu vă mai folosesc. Puteți face acelaşi lucru cu pietricele sau scoici.
2. Bănci şi canapele de exterior.
Puteți face din bolțari, bănci sau canapele pentru grădină. În funcție de modelul ales, pentru a realiza o bancă mai aveți nevoie şi de pătrați din lemn. La modelul anterior s-au folosit 14 bolțari şi 6 pătrați. Bolțarii sunt uniți între ei cu un amestec de ciment, pentru a nu se deplasa şi a susține greutatea. Vopsiți lemnul, sau folosiți o combinație de baiț cu lac ( găsiți amestecul gata preparat) care protejează lemnul şi îl tratează. Se găseşte la magazinele de bricolaj în mai multe nuanțe.
Puteți să va jucați cu bolțarii şi să îi aranjați aşa cum vă doriți, dar trebuie să țineți cont de faptul că banca va fi greu de mutat din loc, aşa că hotărâți-vă înainte să o construiți unde îi este locul. Cu greu veți putea să o mutați în altă parte. Bolțarii sunt destul de grei şi odată ce i-ați lipit între ei, va fi greu să-i manevrați.
Unele modele sunt chiar elegante. Puteți să mobilați terasa sau balconul cu un minim de efort financiar.
3. Baruri şi bucătării
Dacă locuiți la curte şi aveți un spațiu de grătar, puteți să faceți un bar din bolțari care să delimiteze în acelaşi timp zona, de grădină. Este un proiect simplu, dar rezultatul arată foarte bine. Realizați nişte stâlpi de susținere pe care îi prindeți între ei cu ciment. Sprijiniți de stâlpi blatul din lemn. Dacă nu vă place aspectul nefinisat, puteți să îi vopsiți.
Bucătăria de vară se poate construi foarte uşor din bolțari. Schițați proiectul ținând cont de dimensiunile grătarului şi a plitei. Aşezați bolțarii şi deasupra lor construiți un cofrag unde urmează să turnați un amestec de ciment pentru a forma blatul. Modelul de bucătărie din imagine are prevăzută şi o chiuvetă şi o plită.
Iată şi o idee rapidă de „aragaz” improvizat. Bolțarii sunt aşezați unul peste altul astfel încât să obținem două ochiuri de gătit.
4. Garduri
Gardul din bolțari de beton este cea mai simplă şi ieftină variantă. Fie că delimitează o anumită zonă din curte, fie că decideți să construiți din ei gardul de la limita proprietății, bolțarii vor rezista în timp.
Avantajul în cazul unei construcții din bolțari şi lemn ar fi că puteți delimita sau împrejmui în timp record un spațiu şi la fel de repede îl puteți desfința.
5. Mobilă de interior
În interior puteți amenaja un spațiu pentru electronice, CD-uri, folosind aceeaşi bolțari şi ca suport lemn sau sticlă. Se pretează foarte bine interioarelor amenajate industrial, lofturilor, spațiilor nefinisate.
Pot fi folosiți şi ca suport de saltea pentru pat într-un decor fără pretenții.
În bucătărie putem improviza o insulă cu spatiu de depozitare. Din 8 bolțari şi un blat din lemn am obținut un loc de luat masa.