SĂPUN NATURAL

Fabricarea de săpunuri este o adevarată artă. Există o grămadă de reţete cu uleiuri, culori, forme şi arome diferite. Poate fi un hobby interesant, dar trebuie să ştim că săpunul se obţine în urma unei reacţii chimice.

1de20b6ecfb72da063622185bb79976e

Ingredientele  necesare fabricării săpunului sunt : apă distilată, sodă caustică puritate 99%, uleiuri vegetale (ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de floarea soarelui presat la rece, etc), şi arome.

fe25f33257fd5f7fb64ece7bc0157dd9

Soda caustică este materia primă, alături de grasime, şi trebuie manipulată cu atenţie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat să aveţi în apropiere o sticlă de oţet pentru a neutraliza soda în cazul în care aţi intrat în contact cu ea şi vă este necesară şi ca să curăţaţi ustensilele folosite în proces. Excesul de sodă caustică în săpun vă poate irita sau chiar arde pielea. Daca este prea puțină sodă caustica, săpunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasă.

9f395336b6a9c259b5dff4ef74db1bf7

Nu există o metodă de a produce săpun fără folosirea sodei caustice! Dar dacă cântăriţi ingredientele cu precizie, veţi obţine un săpun natural fără sodă, aceasta se va transforma în timpul procesului de saponificare.

Procesul de saponificare are la bază o reacţie chimică dintre un acid gras (ulei vegetal sau grăsime animală), şi o bază, o soluţie de hidroxid de sodiu NaOH (sodă caustică). Sub acţiunea căldurii degajate de reacţia chimică, acizii şi baza se combină formând săpunul şi glicerina. Un lucru în plus care să vă motiveze să fabricaţi săpun este faptul că cel din comerţ are un conţinut redus de glicerină. Producătorii o extrag şi fabrică din aceasta alte produse cosmetice.

O mare parte dintre producătorii de săpun handmade din lume folosesc pentru prepararea săpunului metoda :”Melt and pour” . Unii numesc impropriu această metodă ca fiind cea de producere a săpunului fără sodă. Aceştia nu folosesc procedeul de fabricare a săpunului din materii prime, ci folosesc un săpun bază, special fabricat pentru a putea fi topit şi personalizat după bunul gust al fiecăruia, prin adăugare de coloranţi, arome, etc.

a74a0b2f8f9724eee91252c945c781b8

Pentru a fabrica săpunul, avem nevoie de următoarele: două recipiente din inox, un cântar electronic de bucătărie, un mixer, două termometre de bucătărie, forma în care turnăm săpunul, 2 linguri de lemn, mănuşi, ochelari de protecţie, o sticlă de oţet pentru neutralizarea sodei în caz de accidente. Foarte important este să fabricaţi săpunul în spaţii deschise, sau cu geamurile deschise, deoarece în timpul acestui proces se vor degaja vapori toxici.

Iată cum se procedează:

Se cântăreşte apa distilată, apoi soda care se va turna  peste apă. Nu se toarnă apa peste sodă pentru că se va produce o reacţie chimică violentă! Se cântăresc apoi pe rând uleiurile şi se varsă toate în acelaşi recipient. Încălzim amestecul de uleiuri şi măsurăm temperatura. Încălzim şi soda şi măsurăm temperatura. Cele două compoziţii trebuie să ajungă la aceeaşi temperatură, adică între 37-43 de grade. După ce treceţi de această etapă ,vărsaţi soluţia de apă cu sodă peste amestecul de uleiuri şi amestecaţi cu mixerul . În câteva minute (5-10) compoziţia începe să se îngroaşe. Asta înseamnă că sunteţi aproape de turnarea în formă a săpunului. În această etapă puteţi încorpora uleiurile esenţiale, după care turnaţi compoziţia în forma tapetată cu hârtie cerată. După ce aţi turnat săpunul în formă, lasaţi-o într-un loc călduţ, ferit de umezeală, înfăşurată într-o pătură sau prosop vechi. Dupa 24 de ore, săpunul va fi suficient de tare pentru a-l putea taia. Săpunul se taie şi se lasă la uscat încă 3-4 săptămâni, deoarece procesul chimic continuă.

În privinţa reţetelor, există numeroase exemple pentru că puteţi face săpun din mai toate uleiurile, dar fiecare ulei are un indice de saponificare diferit. Cunoscând indicii de saponificare puteţi să fabricaţi săpun după reţete proprii.

Dacă vi se pare complicat există un calculator care vă ajută: https://www.thesage.com/calcs/LyeCalc.html

Iată mai jos indicii pentru uleiurile cele mai folosite:

ulei de floarea soarelui                   0,134

ulei de masline                                     0,135

ulei de cocos                                          0,19

ulei de palmier                                     0,141

ulei de ricin                                            0,128

ulei de avocado                                   0,132

ulei de porumb                                    0,136

unt de cacao                                         0,137

ulei de migdale dulci                        0,136

ulei de samburi de struguri         0,129

unt de shea                                            0,128

ulei de germeni de grau                  0,132

ulei de argan                                         0,134

Cantitatea de ulei in funcţie de indicele de saponificare se calculeaza astfel:

Cantitatea de ulei x Indice de saponificare = Cantitatea de sodă caustică necesară.

Iată un exemplu de reţetă de săpun la care puteţi adăuga uleiuri esenţiale sau arome:

– 510 ml. ulei de măsline

– 340 g. ulei de palmier

– 255 ml. apă distilată

– 116 g. hidroxid de sodiu (sodă caustică)

Pentru a da culoare săpunului şi pentru a-l păstra natural, putem folosi pigmenţi naturali. Putem folosi praf de sfeclă, argilă, plante uscate. Trebuie să ţinem cont că aceste culori pot suferi modificări în timpul procesului de saponificare. Anumite culori se păstrează timp îndelungat în timp ce altele se estompează în scurt timp. Pentru a obţine un săpun transparent trebuie să adăugăm alcool.

6a1b234e2db2da6f8f4ea1b06e503cd8

Înainte de a folosi săpunul este bine să-i verificăm PH-ul. Valorile acestuia trebuie să fie între 7 şi 9,5.

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.