ACOPERIȘURI VERZI

on

Fie că sunt plate sau înclinate, acoperișurile verzi sunt o modalitate foarte practică de a reduce poluarea din orașe, dar și de a face o economie substanțială la factura de energie, contribuind în mod evident la scăderea costurilor cu încălzirea și răcirea locuințelor. Acoperișurile verzi permit clădirii să-și păstreze mai bine căldura în timpul lunilor reci de iarnă și să reflecte radiația solară în timpul lunilor caniculare de vară. În urma unui studiu realizat în Canada, s-a constatat o reducere cu 26% a necesității de răcire pe perioada de vară și tot atâtea procente atunci când vorbim de încălzire în perioada rece, la clădirile care folosesc un acoperiș verde.

acop2

Arhitectura secolului XX a readus în prim plan grădinile situate pe terasele locuințelor. Astazi tot mai multe state din lume, implementeaza si promoveaza acoperișurile verzi. În Elveția, normele legislative impun ca orice acoperiș nou construit, mai mare de 500 de mp, sa fie realizat utilizând un astfel de sistem, iar în Germania, 12% din totalul acoperișurilor sunt verzi.

acop3

Un acoperiș verde este alcătuit, spre deosebire de cele clasice, din partea propriu-zisă hidroizolatoare si partea vegetală, care poate avea diferite adaptări în funcție de design-ul dorit. Pentru crearea unui astfel de acoperiș, trebuie ținut cont de mai mulți factori, însă, structura cel mai des întalnită este formată dintr-un strat de suport, o barieră de vapori, un strat de termoizolare si hidroizolare, urmat de unul de protecție și unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetația aleasă în funcție de suprafața acoperișului sau de înclinație.

Acoperișurile verzi pot fi clasificate în: intensive, sau extensive, în funcție de adâncimea mediului de plantare și nevoia de întreținere pe care o au.

Acoperișurile verzi intensive sunt cele mai pretențioase atît ca mod de realizare, cât și ca întreținere. Necesită o adâncime rezonabilă în sol, pentru a susține plante mari, sau peluze convenționale și în același timp o îngrijire specială, irigare, hrănire și alte operațiuni de întreținere. Evident sunt mai costisitoare decât cele extensive.

Acoperișurile verzi extensive sunt cele construite în mod tradițional, care nu necesită o adâncime mare în sol și care impun doar un minim de întreținere (o plivire și o fertilizare pe an). Acestea sunt construite în special pe un strat foarte subțire de sol, sau compost, pe o membrană impermeabilă și suportă plantarea unor specii de plante mai puțin pretențioase cum ar fi unele specii de mușchi.

acoperis1

 

 Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.