CUM SĂ-ŢI CONSTRUIEŞTI UN CUPTOR DIN LUT

În primul rând avem nevoie de nisip, pământ galben (argilos), paie şi apă. La baza cuptorului, trebuie săpată o mica fundaţie (10-15 cm. adâncime sunt suficienţi). Puneţi apoi cărămizi, sau pietre de râu, ce aveţi la dispoziţie pentru a forma un soclu.

Puteţi să faceţi un soclu mai înalt, eu m-am mulţumit cu unul mai mic, cât să fie ferit de apă atunci când plouă. Deasupra acestui soclu trebuie pus un rând de cărămizi de şamotă. Ele vor înmagazina căldura şi o vor menține, astfel încât aluatul din cuptor să apuce să se coacă.paie

Pe o prelată se amestecă nisipul cu pământul galben. Eu am folosit un raport de 2:1 (o găleată de nisip, la două de pământ), dar depinde foarte mult de pământ. Cu cât este mai lutos, mai cleios, cu atât este mai bine. Trebuie adaptată cantitatea de nisip, pentru că dacă nu punem suficient, cuptorul va crăpa. Un rol important în acest sens îl au paiele, pe care le presărăm peste amestecul de nisip şi pământ. Punem şi apă şi începem să frământăm precum un aluat, dar de data asta cu picioarele. Pun pariu că o să vă placă, deşi nu este uşor.nisip

Este timpul să construim castelul de nisip… interiorul cuptorului. Peste statul de şamotă punem nisip umed. Construiţi în aşa fel încât să fie suficient de mare şi încăpător, poate aveţi de gând să preparaţi la cuptor şi altceva, nu numai pizza.ziar

Cam aşa arată cuptorul în fază intermediară. După ce aţi pus nisipul, acesta trebuie acoperit cu hârtie de ziar. Acest lucru vă va ajuta atunci când veți scoate nisipul. După ce stratul de lut de deasupra se va usca, veţi scoate nisipul, şi multumită acestui truc nu va rămâne lipit de “cupola” cuptorului şi va putea fi înlăturat în totalitate. Dar până atunci, mai avem un pas.

cuptor1

La construirea cuptorului vă trebuie multă răbdare şi un pic de ajutor. Munca în echipă este mai distractivă. Trebuie să incepeţi de la bază, adăugând amestecul de lut şi să bătătoriţi bine, ca să nu apară fisuri în timpul uscării. Nu este uşor deloc. Din păcate, nu am poze, pentru că nu avea cine să le facă, dar pot să vă spun că am construit uniform un perete de vreo 10 cm grosime, apoi am decupat “gura” cuptorului ca in imagine. L-am lăsat 5 zile la uscat (nu vă speriaţi, vor mai apărea fisuri, este normal), apoi am scos nisipul din interior. Nu încercaţi să grăbiţi acest proces de uscare. Va crăpa. Ideal este să fie lăsat să se usuce în vânt şi soare şi trebuie bineînţeles să nu plouă. A rezultat un cuptor pe care ulterior l-am testat… Apoi l-am tencuit cu un strat subţire din lut cernut, făină, nisip fin şi paie tocate mărunt, pentru a-l feri de acţiunea ploii. După ce se va usca bine, trebuie să faceți o uşă care să împiedice căldura să iasă, dar neapărat după ce cuptorul se va usca, pentru că dimensiunea”gurii” cuptorului va suporta modificări şi veţi constata că uşa nu se mai potriveşte. Cine a mâncat pâine la ţest, poate intui mai bine ce gust vor avea preparatele coapte în cuptorul acesta, deoarece principiul este asemănător…

Pentru cei care nu au înţeles pe deplin cum se realizează un asemenea cuptor de lut (nu-i condamn, pozele ar fi fost mai explicite, dar eram ocupată cu lutul…) daţi o căutare pe google-cob oven şi veţi găsi multe modele şi multă inspiraţie.

Vă doresc un colţ de grădină şi multă răbdare în realizarea unui cuptoraş de genul acesta. Pot să vă spun că merită efortul.

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.