GRĂDINĂ URBANĂ

on

Locuiți într-un apartament de bloc şi vreți să vă creşteți singuri legumele? O puteți face foarte uşor dacă vă familiarizați cu grădinăritul în container. Puteți folosi ghivece mari sau chiar găleți din plastic, dar trebuie să le adaptați pentru grădinărit, pentru că plantelor le place apa, dar nu în exces. Trebuie să le faceți nişte găuri pentru a facilita drenajul, altfel plantele nu vor supraviețui. Mai aveți nevoie de pietriş, pământ şi îngrăşământ organic( zaț de cafea, coji de ouă, sare amară) şi bineînțeles semințe sau răsaduri. Cum procedăm? După ce am pregătit ghivecele sau gălețile, punem un strat subțire de pietriş, apoi amestecăm pământul cu îngrăşământ şi îl punem şi pe acesta în găleți, peste pietriş. Acum avem substratul în care putem planta semințele.

Poate părea complicat, dar nu e chiar aşa. Puteți să mâncați legume produse chiar de dumneavoastră, ecologice, fără chimicale.

Dacă v-ați decis să încercați, mai întâi trebuie să vă hotărâți ce fel de legume veți produce. Iată o listă cu fructe şi legume din care puteți alege cu ce anume veți începe ucenicia în grădinărit pe balcon.

Cel mai uşor de produs în grădina improvizată este salata verde. Aveți o mulțime de soiuri din care puteți alege. Salata creşte foarte bine în ghivece şi puteți alege unul nu foarte adânc. Dacă optați pentru salata creață, nu trebuie să o răriți şi o puteți combina.

e7ff7dde778e09d8537ea6ef97e1e60f

Spanacul creşte bine în balcon. Pentru spanac alegeți un container mai lat, nu foarte adânc. Trebuie să îl plasați într-un loc parțial însorit, nu este pretențios.

Ceapa şi usturoiul sunt la fel de uşor de cultivat în balcon şi la începutul primăverii vă puteți bucura de producția timpurie.

Sfecla are nevoie de un substrat mai adânc şi mai multă apă. Alegeți soiuri mai mici şi bucurați-vă de ea. Este una dintre cele mai sănătoase legume şi nu-şi pierde proprietățile nutritive indiferent de modul de preparare.

Castraveții pot fi plantați în ghivece medii sau mari, depinde de soiul ales. Dacă îi udați frecvent şi îi lăsați într-un loc însorit, vă puteți bucura de producția proprie.

Dovleceii sunt uşor de cultivat în ghivece. Zucchini sunt mai productivi decât dovleceii şi pot creşte şi fructifica chiar şi în balcon.

685f6db98b551ae882ee84a328ff9a28

Şi morcovii sunt o alegere potrivită, crescuți în ghivece sunt uşor de rărit. Trebuie să le lăsați spațiu ca să se poată dezvolta. Puteți alege dintr-o mulțime de soiuri, în funcție de cât de adânc este recipientul în care îi cultivați.

O altă legumă potrivită pentru grădinărit în container este ridichea. Alegeți varietăți mici care să poată ajunge la maturitate înainte să se încălzească.

e89329c2d65b2172b13074fd05014c99

Fasolea. Pentru grădinărit în container alegeți varianta urcătoare. Există soiul timpuriu şi odată ajunsă la maturitate, este foarte productivă. Trebuie doar să-i asigurăm un arac sau să o susținem astfel încât să aibă de ce să se agațe.

Mazărea nu este pretențioasă, nu necesită un ghiveci mare. Va creşte repede dacă o udați şi o lăsați să se bucure de lumină.

Ardeii iuți sunt candidații perfecți pentru grădinărit în spații mici. Arată grozav în ghivece, dar au nevoie de un spațiu însorit şi cald ca să se dezvolte. Dacă îi plasați īntr-un loc însorit şi îi fertilizați din când în când, veți obține o producție considerabilă.

Roşiile sunt foarte potrivite pentru grădina improvizată în balcon. Alegeți soiuri mici dacă ghiveciul nu este adânc. Roşiile cherry sunt grozave şi produc foarte mult tot sezonul. Iubesc spațiile însorite, aşa că asigurați-vă că ați ales un loc foarte luminos.

d458035fb892ce4610dae1231e71093f

Căpşunile cresc foarte bine în container. Puteți combina soiurile astfel încât să va bucurați de producție timp îndelungat. Odată ce răsadul s-a prins în ghiveci, planta poate produce fructe timp de 3-4 ani.

Cartofii au nevoie de un container mai adânc. De îndată ce vedeți că planta a început să înflorească, puteți începe să căutați cartofii.

04b6da6038ee7664535d738a548f9111

Grădinăritul în container nu este o idee nouă. În țările civilizate se practică frecvent grădinăritul în spații mici, în balcoane.

14ad2966cdf876cc33dc886bdb456503

Sunt grădini suspendate care ocupă terase, spații comune, unde locuitorii clădirii cresc plante şi legume pe care le consumă.

 

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.