ROCKET MASS HEATER

Din categoria construcţii din lut, circulă de ceva vreme pe internet o ciudăţenie. Se numeşte „rocket mass heater”… numele este dat de zgomotul pe care îl face focul în camera de combustie, asemănător cu o rachetă.

21eda8c875c5bbf3b5562802a6e5ba7dEste o sobă construită rudimentar, din elemente naturale: lut, nisip, paie, apă, exact ca în cazul construcţiilor de acest fel, elemente care sunt la îndemâna oricui. Singurul element mai puţin natural este tubulatura prin care circulă căldura(preferabil din inox), dar sunt cazuri în care acestea sunt înlocuite cu cărămizi. Şi mai e ceva… un butoi din tablă şi… un boiler vechi.

d0a8b48a6913e143b2d12b01ed102f51

În majoritatea caselor din lut, sursa de încălzire este această sobă, construită sub forma unei băncuţe care stochează căldura şi o degajă treptat, astfel încât această sobă este foarte eficientă şi, datorită felului in care este construită, permite arderea perfectă a lemnului, deci şi degajarea de emisii poluante este redusă. De altfel, spre surprinderea mea, lemnul arde pe vertical. Aşa-i ca v-am făcut curioşi?

32983fe8825bedd80d89fd8e0ca3c74b

Invenţia nu este nouă. Este inspirată din sobele construite din cărămidă ( sobe „în clopot”), principiul este oarecum asemănator.

La sobele în clopot, căldura urcă şi se loveşte de un zid din căramizi construit pe orizontală, astfel încât, nu este lasată să urce direct pe horn, ci este forţată să urmeze un labirint destul de complicat, cu scopul de a minimiza pierderea ei.

soba masonica
soba                                                                                             schemă sobă cărămidă
La „rocket mass heater”, cel mai important element este un nucleu construit preferabil dintr-un boiler, sau ca în imagini, din bucăţi metalice reciclate. Este camera de combustie şi trebuie extrem de bine izolată, pentru ca va trebui să suporte temperaturi foarte mari. De obicei izolaţia se face din materiale cu care se căptuşesc termic cuptoarele profesionale de pizza, de exemplu vermiculită.
mass3

mass comb

Deasupra acestui nucleu se asează un butoi, apoi urmează tubulatura din inox, sau labirintul din cărămidă, drumul căldurii până la evacuare. Bineînţeles, cu cat mai lung drumul, cu atât mai bine. Pierderea de căldură va fi mai mică, eficienţa sursei de încălzire, mult mai mare.

19fb37439d56c253f4b566c642bb5312

Se îmbracă în lut, principala sursă de înmagazinare a căldurii şi, de regula, sub forma unei băncuţe. Aceasta va radia treptat căldura şi va oferi un ambient placut în interior.

Există o mulţime de modele: pat, băncuţă, am văzut de asemenea şi o astfel de sobă în loc de peretele dintre două încăperi, generând căldură în două camere, am văzut chiar si pe două etaje. Avantajul lutului…poate fi „modelat” în toate modurile. Depinde de artist.

m3

Părerea celor care au testat-o este că eficienţa sobei din lut (rocket mass heater) este mult mai mare decât în cazul sobelor convenţionale, folosind aceeaşi cantitate de lemne. De asemenea, rezultă o cantitate mai mică de scrum şi fum, datorită arderii complete a lemnului.

99f8376a5b1218761c9f3d685d71b7f3

Dacă sunteţi un iubitor al naturii, vă ingrijorează poluarea planetei, vă doriţi o alternativa mai prietenoasă laconvenţionalele surse de încalzire, puteţi lua în calcul un astfel de model.Trebuie să gasiţi însă un specialist să vă dimensioneze corespunzător soba şi, în tot cazul, trebuie să vă informaţi şi dumneavoastră cu privire la anumite detalii. Nu strică să aveţi o părere personală, sau măcar să puneţi cîteva întrebări specialistului.

Poate fi la fel de periculoasă ca orice sursă interioară de încalzire care foloseşte lemnul, deci, regula ar fi: Să nu vă culcaţi niciodată înainte să se stinga focul!

Sursa foto: Pinterest

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.