Tradițional în Maroc şi extrem de folosit în construcții încă din timpuri străvechi (pereți exteriori, interior, băi, chiuvete, pardoseli, Hammam-uri), Tadelakt-ul reprezintă un material din ce în ce mai popular în întreaga lume. Experții care urmăresc tendințele, cred că Tadelakt va fi regăsit în majoritatea proiectelor de case în viitor. Nu e nicio surpriză din cauza numeroaselor proprietăți pe care Tadelakt le deține. De exemplu, este un produs natural și ecologic, care poate deveni un finisaj de lux. Mai mult decât atât, rezistența la apă şi aspectul ușor marmorat îl face ideal pentru băi. Materialul este păstos şi se aplică manual, având ca rezultat un finisaj interesant. Cu toate acestea, nu este o finisare exactă, standardizată. Suprafețele astfel realizate au forme interesante, organice. Poate fi nuanțat cu pigmenti naturali, sau poate fi decorat cu bucăți de mozaic, care dau un aer oriental încăperii.Datorită formelor organice, tehnica a fost preluată şi de cei care construiesc case din cob (un material natural).
În interioarele moderne, indiferent de tehnica aplicării, designul unei încăperi unde s-au folosit finisaje Tadelakt este extrem de elegant şi luxos.
Tehnica aplicării include în final o etanșare a suprafeței cu un săpun pe bază de ulei de măsline, care aderă la tencuiala de var, rezultatul fiind o suprafață impermeabilă la apă.
Pentru luciu, poate fi aplicat un strat de ceară. În mod tradițional, acesta era lustruit cu piatră de râu și tratat cu de ulei de măsline şi săpun pentru a crea un finisaj deosebit şi a-i conferi rezistență la apă. Suprafețele finisate cu acest material au un aspect şi o textură catifelată şi sunt sensibile la detergenții puternici. Curătarea acestor suprafețe trebuie făcută cu grijă. Odată cu trecerea timpului, suprafața capătă rezistență .Tadelaktul poate fi expus la solicitări după cca. 4 săptămâni. Solidificarea finală se va produce după cca. 6 luni.
Acest material poate fi preparat dacă reușim să nimerim cantitatea, proporțiile ingredientelor. În România se găsește la sac, dar prețul este destul de piperat : între 29 și 35 euro/mp, diferența fiind făcută de nuanța pigmentului pe care o alegeți! Prețul manoperei cerute de specialiști pornește de la 10-15 euro/mp, și variază în funcție suprafață (dimensiune, forme), condițiile de lucru.
Caracteristici:– mortar uscat, pe bază minerală
– deschis la difuziune
– fără conținut de material sintetic
– cu miros neutru
– insensibil la murdărie
– rezistent la apă, Tadelakt-ul tratat cu săpun de netezire este şi hidrofug
– este alcalin
– Tadelakt-ul în primă fază, nu este rezistent la grăsime, citrice, chimicale.
Tipul liantului: Var hidraulic.
Compoziție: Var hidraulic, nisip cuarțos de o granulozitate discontinuă, făină de marmură, argilă, cenuşă, diatomit, celuloză.