WATTWAY-PRIMA ŞOSEA CU PANOURI SOLARE

Oficialii francezi au tăiat panglica primului drum alimentat de soare în regiunea Normandia, dezvăluind 1 kilometru de şosea acoperită cu 2.880 panouri fotovoltaice.

Noua şosea numită Wattway, trece printr-un orăşel micuț Tourouvre-au-Perche. Se aşteaptă să fie folosită de aproximativ 2000 de motociclişti pe parcursul a doi ani cât durează perioada de testare, pentru a vedea câtă energie electrică poate genera. Proiectul a fost finanțat de Ministerul mediului şi construit de firma Colas, iar în estimarea inițială se considera că va produce suficientă energie să lumineze străzile Tourouvre-au-Perche. Dar realizarea fără precedent a stârnit şi critici. Costul construcției care se ridică la 5 milioane de euro, este de 13 ori mai mare decât al clădirilor cu panouri solare.

Un amănunt interesant. Panourile din noua construcție sunt acoperite cu o răşină cu silicon pentru a nu fi distruse de traficul greu. Colas, firma constructoare, vrea să păstreze la valori mici prețul panourilor solare, astfel încât să construiască în Franța 1.000 de kilometri de drum cu panouri solare. O astfel de construcție va furniza energie pentru 5 milioane de oameni. De asemenea, Colas plănuieşte să testeze în 2017 în alte 100 de locații, astfel de drumuri solare.

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.