INDICE DE MASĂ CORPORALĂ (IMC)

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. IMC este o măsură care poate indica dacă o persoană are o greutate sanatoasă pentru înălțimea sa. Practic nu contează neapărat forma corpului deoarece greutatea optimă este calculată pentru o înălțime în mod particular.

cantar1

Formula: Greutatea actuala(kg)/[inălțimea(m)]2

IMC sub 18,5 Risc pentru sănătate: ridicat. Aceasta valoare indică riscuri pentru sănătatea ta, este mult prea mică pentru o sănătate optimă.

IMC 18,5-24,9 Risc pentru sănătate: minim/scăzut

IMC 25-29,9 Risc pentru sănătate: scăzut/minim

IMC 30-34,9 Risc pentru sănătate: moderat/ridicat. Acesta e un semn de avertisment: schimbă-ți dieta acum!

IMC peste 35 Risc pentru sănătate: ridicat. Greutatea iți afectează în mod radical sănătatea. Scapă de surplusul de greutate!

imc4

NU se potrivește copiilor sau oamenilor în vârstă. De asemenea, nu e relevant dacă aveți mulți mușchi din cauză că faceți mult sport. Mușchii cântăresc mai mult în comparație cu depozitele de grăsime, deci IMC va fi mai mare în cazul unui corp atletic. De exemplu jucătorii de rugby au un IMC care indică stare de obezitate, chiar dacă nu au grăsime corporala în exces.

imc6

Greutatea corporală si starea de sănatate sunt într-o relaţie de interdependenţă. Starea de sănatate poate influenţa, benefic sau nu, greutatea corporală şi invers, orice scădere sau creştere a greutăţii corporale poate influeţa, în bine sau în rău starea de sănatate.

imc2

Creşterea greutăţii corporale creşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate, cum ar fi :

 • bolile cardiovasculare
  • insuficienţa cardiacă
  • hipertensiunea arterială
  • infarctul miocardic
  • accidentul vascular cerebral
 • afecţiunile articulaţiilor
 • unele tipuri de diabet
 • unele tipuri de cancer

Calculatorul de Indice de Masa Corporală are rezultate pur orientative. El trebuie utilizat în corelare cu alte măsurători şi informaţii pentru a stabili riscurile pentru starea de sănatate.

Daca doriţi să slabiţi sau sa vă îngraşaţi până la valoarea indicată a indicelui de masă corporală, vă recomandăm să consultaţi un medic specialist în nutriţie. Acesta va stabili un anumit tip de regim / dietă ţinând cont atât de indicele de masă corporală cât şi de celelalte informaţii (istoricul bolilor, starea de sănătate, stilul de viaţă – consum de tutun, alcool, tip de activitate fizică – etc.).

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.