CUM SĂ FACEM FOTOGRAFII BUNE CU TELEFONUL MOBIL

Suntem generația selfie. Fotografiem tot ce ne înconjoară, de la noua achiziție în materie de haine, până la masa de prânz, nimic nu scapă. Să imortalizezi viața în fotografii şi să o faci cunoscută prietenilor în  felul ăsta a devenit ceva normal. Odată cu noul trend devenit viral a crescut şi utilizarea funcției foto a telefonului mobil. Sperăm însă că de la selfiuri, trendul va vira spre fotografia artistică, aşa că ar fi bine să fim pregătiți pentru acest moment. Fie că vreți să obțineți un portret reuşit, o compoziție care să vă taie respirația, sau mai multe selfiuri reuşite, iată câteva sfaturi.

1. Nu încercați să capturați în imagine prea multe lucruri. Păstrați un fundal curat. Focusați numai pe subiect.

cat-1044618_6402. Nu încercați să fotografiați un subiect aflat la distanță făcând zoom. În  felul acesta veți pierde calitatea imaginii. Mai bine apropiați-vă, realizați fotografia şi ulterior când o editați, îi puteți face un crop.

3. Utilizați filtrele şi programele de editare. Chiar şi cei mai renumiți fotografi îşi prelucrează imaginile. Nu este nimic rău în asta, însă nu exagerați. Puteți adăuga un pic de contrast şi un pic de culoare. Ați auzit expresia: Mai puțin înseamnă mai mult. E valabilă şi  în cazul fotografiei. Există aplicații care vă ajută să prelucrați fotografiile direct pe telefon. Unele au funcții presetate, astfel încât nu trebuie decât să alegeți.

road-1747457_640

4. Jucați-vă cu unghiurile. Prezentând subiectul din perspective diferite, puteți să obțineți o compoziție unică, extrem de atractivă vizual.

tree-1750784_6405. Atunci când fotografiem peisaje este bine să avem elemente de interes atât în prim plan, cât şi în fundal, atâta timp cât nu sunt elemente care să distragă atenția de la întreaga compoziție. Când faceți asta, încercați să puneți elementele pe diagonală unul față de altul, astfel obținem balans şi armonie în compoziție.

modern-art-61581_640

6. Realizați siluete. Telefoanele mobile sunt echipate cu camere foto destul de performante, capabile să facă astfel de fotografii. Poziționați subiectul în fața unei surse de lumină şi fotografiați.

girl-1275655_640

7. Jucați-vă cu reflexiile. Fie că este realizată cu un aparat foto performant, sau cu camera foto a telefonului mobil, o reflexie în fotografie întotdeauna va fi apreciată. Alegeți o compoziție interesantă şi vedeți cum se reflectă într-un ochi de apă, oglindă, orice poate reflecta subiectul ales.

beautiful-16736_6408. În fotografie există reguli în ce priveşte compoziția. Una dintre ele este regula treimilor. Ea spune că este mai indicat să poziționăm subiectul în unul dintre colțuri, niciodată în mijloc. Totuşi, puteți încerca să încălcați această regulă şi să mergeți pe simetrie. Fiți creativi, puteți obține o compoziție interesantă.

city-1487891_640

9. Folosiți-vă de linii care să conducă privirea către un subiect de interes. Este o tehnică foarte întâlnită în fotografie. Puteți să vă folosiți de un panou, un semn, o scară, un drum şerpuit, orice poate conduce privirea către subiect. În fotografie urmăriți liniile ascendente, ele sunt de impact.

rail-road-191097_640

10. Câteodată flash-ul este absolut necesar, dar încercați să faceți fotografii şi fără să-l folosiți. Puteți obține rezultate interesante. Telefoanele mobile evoluează, dar se pare că flash-urile nu sunt luate în calcul de producători. De multe ori obținem fotografii supraexpuse folosind flash-ul.

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.