CUM SĂ FOLOSIM MODUL MANUAL

Atunci când sunteţi începător în fotografie şi vă cumpăraţi o cameră foto, tendinţa este de a seta aparatul pe Auto, astfel încât el să facă toată treaba. În modul Auto, camera calculează toţi factorii de care depinde obţinerea unei fotografii bune, iar tot ce trebuie să faceţi dumneavoastră este să apăsaţi de declanşator. Deşi e cel mai uşor mod de a obţine o fotografie, modul Manual este cel care ne dezvoltă creativitatea. În modul Manual avem libertatea să reglăm diafragma şi timpul de expunere în mod independent. Nu este atât de greu pe cât pare. Datorită tehnologiei digitale, acum este mult mai uşor să fotografiem astfel, decât era înainte când foloseam ca suport fotografic hârtia. Surpriza era atunci când developai filmul foto, pe când acum putem verifica de îndată dacă setările pe care le-am făcut sunt cele mai bune pentru a obţine ceea ce ne dorim. Mai mult decât atât, acum puteţi seta aparatul pe modul Priority, sau Shutter speed, lăsându-l să facă calculele, apoi reveniţi în modul Manual şi adăugaţi sau schimbaţi  setări pentru a obţine efectul dorit.

Totuşi, pentru a folosi modul Manual, trebuie să înţelegem relaţia de bază între ISO, viteza de declanşare şi valoarea diafragmei. Fiecare învaţă în mod diferit. Unora le este mai uşor să calculeze matematic, altora să privească grafice şi diagrame, iar alţii pur şi simplu învaţă făcând fotografii şi exersând diferite setări.

Cum procedăm?

Setaţi timpul de expunere şi valoarea diafragmei, în mod independent, iar camera foto în funcţie de lumina disponibilă, vă spune în ce măsură fotografia va fi subexpusă sau supraexpusă. În interiorul obiectivului, dacă vă uitaţi prin view-finder, sau direct pe afişaj, în funcţie de cum vă place să priviţi lucrurile, aveţi o scală. Acolo aparatul vă arată expunerea. Cel mai simplu este să vă poziţionaţi cu expunerea în centru acelei scale, dar sunt şi momente când poate vă doriţi o supraexpunere şi în acest caz, valoarea trebuie să fie cu plus, sau o subexpunere, caz în care valoarea trebuie să fie cu minus. Dacă vă poziţionaţi cu expunerea pe centru, atunci modificaţi cele două valori (timpul de expunere sau valoarea diafragmei), în funcţie de ce anume fotografiaţi.

Cum să interpretăm setările?

Cum se face de fapt o fotografie? În interiorul camerei foto se află un senzor de imagine. Lumina pătrunde prin diafragmă şi impresionează senzorul. Depinde foarte mult de timpul de expunere şi cantitatea de lumină care ajunge la senzor. Deci, ca să realizăm o fotografie în modul Manual, trebuie să stabilim din setări, cantitatea de lumină pe care o lăsăm să pătrundă prin diafragmă şi timpul de expunere.

fotogr1

Shutter speed reprezintă timpul de expunere. În comparaţie cu alte aparate mai vechi, cele mai noi modele afişează viteza într-un mod destul de clar.  Ex: 1/2 (o jumătate de secundă), 2″( două secunde), de asemenea Bulb (potrivit pentru expuneri lungi).

Apertura (deschiderea diafragmei). Aceasta se măsoară în f/stop şi reprezintă cât de deschisă sau închisă este diafragma, cu alte cuvinte, cât de multă lumină pătrunde prin diafragmă şi ajunge la senzor. De regulă plaja este f1/8 sau f32, unde numărul mai mic indică o deschidere mai mare a diafragmei, iar numărul mai mare o deschidere mai mică. Găsim alte valori la obiective profesionale.

obiectiv1

Partea cea mai grea este înţelegerea relaţiei dintre aceste setări.

De unde începem?

Atunci când eşti începător, există câteva modalităţi să-ţi dai seama care ar trebui să fie setările iniţiale. De exemplu, dacă folosiţi un mod presetat din programe, faceţi o fotografie şi decideţi dacă vă plac setările. Comutaţi în modul Manual şi fie le reproduceţi, fie le ajustaţi astfel încât fotografia să fie pe gustul dumneavoastră. Felul în care decizi setările iniţiale este în funcţie de scenă.

shutter

– Pentru acţiune, determină întâi viteza de declanşare, apoi sensibilitatea ISO, apoi deschiderea diafragmei

– Pentru o imagine unde lumina este spre mediu sau puţin luminată, mai întâi setăm sensibilitatea ISO, apoi viteza de declanşare, apoi deschiderea diafragmei.

– În condiţii bune de lumină şi puţină mişcare, întâi setăm ISO, apoi deschiderea diafragmei, apoi viteza de declanşare.

Este posibil să optaţi diferit. Ideea atunci când folosiţi modul Manual este să prioritizaţi ce vi se pare mai important în cadrul respectiv.

Cum alegem un timp de expunere? În funcţie de subiectul ales pentru fotografiere. Dacă subiectul este în mişcare, pentru a opri acţiunea avem nevoie de 1/250. Dar poate doriţi să fotografiaţi o apă curgătoare, caz în care timpul de expunere trebui să fie mare. Cu cât timpul de expunere este mai mare, cu atât mai mult aveţi nevoie de un trepied pentru a nu înregistra mişcările involuntare ale braţelor.

Alegerea unei deschideri a diafragmei. De exemplu, în cazul dat mai sus, o apă curgătoare, dacă am ales un timp de expunere mare, atunci diafragma trebuie să fie cât mai închisă (un nr.f/stop mare), pentru că altfel, imaginea rezultată va fi supraexpusă.

În concluzie: Este nevoie de multă practică până ajungeţi să schimbaţi valorile în mod instinctiv, dar veţi ajunge să spuneţi că este mult mai bine să fotografiaţi în modul Manual, decât în alte moduri presetate.

 

 

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.