FORME ÎN BOKEH

Înainte de toate, ce este BOKEH? Termenul se referă la modul cum sunt redate în fotografie planurile mai îndepărtate sau mai apropiate, respectiv diferența de claritate dintre acestea. De obicei, fundalul apare blurat, neclar.
Obținem acest fundal blurat atunci când folosim aparatul setat pe Manual, cu o deschidere mare a diafragmei (ex.f1,4). Asta face ca subiectul principal să fie extrem de clar şi fundalul, lucrurile aflate în spatele subiectului să nu se distingă prea bine. Asta face ca întreaga atenţie a privitorului să se concentreze pe subiectul principal din fotografie. Există un mic truc care vă permite să transformaţi o sursă de lumină neclară în fundal, într-o formă. Iată cum putem face asta!

Punem o bucată neagră de hârtie în faţa obiectivului (aceasta trebuie să aibă decupată o formă) şi luminile din fundal vor imita forma decupată. Iată de ce aveţi nevoie:

-un aparat de fotografiat DSLR cu un obiectiv fix, cu diafragma setată la cel mai mic număr.

– o bucată de hârtie neagră

– o foarfecă, sau un dispozitiv de decupat forme

– un elastic de cauciuc pentru a ataşa hârtia pe obiectiv.

bokeh6

Procedaţi în felul următor: Puneţi capacul de la obiectiv deasupra hârtiei, desenaţi un cerc cu dimensiunea acestuia. În centrul cercului desenaţi şi decupaţi forma dorită, apoi un cerc mai mare decât cel pe care l-aţi desenat în primă fază (acela având drept dimensiune capacul). Apoi între cele două cercuri trasaţi nişte raze şi decupaţi. Ceea ce aţi obţinut trebuie să semene cu o floare, având în centru, forma dorită. Aşezaţi hartia astfel decupată peste obiectiv şi fixaţi-o cu elasticul de cauciuc. Aţi obţinut un dispozitiv de fotografiat original. Dacă vi se pare complicat, găsiţi în magazine de specialitate kituri cu multe forme.

bokeh7

În continuare luaţi DSLR-ul, comutaţi-l pe Manual şi setaţi diafragma la cel mai mic număr. Veţi obţine astfel un fundal blurat grozav. Jucaţi-vă un pic cu focalizarea până când veţi vedea că apar formele. Reultatele sunt ciudate şi amuzante. Asiguraţi-vă că întotdeauna aveţi lumină în fundal. Fiecare lumină va lua forma decupajului de pe lentila aparatului foto. Dacă doriţi o mulţime de forme, trebuie să aveţi o mulţime de lumini în fundal. De asemenea, cu cât mai mari luminile, cu atât mai mari formele. Se pot folosi o mulţime de tipuri de lumini: cele de iluminat stadal, cele de la semafor, lumina lumânărilor, cea din interior, opţiunile sunt nelimitate.

 

bokeh4

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.