FOTOGRAFIA ALB-NEGRU

În fotografia artistică, mulți fotografi profesionişti aleg să desatureze cadrele. De multe ori, fotografia alb-negru este mai potrivită şi scoate în evidență trăsături, detalii, care în varianta color se pierd. Dramatismul unei fotografii monocrome se potriveşte mai bine unei stări, asta pentru că fotografia nu se bazează pe culoare, ci pe emoția pe care o surprinde.

smoker-798992_640

Pentru a realiza o fotografie alb-negru reuşită, trebuie să învățăm nişte trucuri, astfel încât să nu avem surprize ulterior.

Unul dintre elementele de care trebuie să ținem cont în fotografia alb-negru este contrastul. Pentru că în fotografia color lucrurile sunt delimitate de diferența de culori, în fotografia alb-negru, elementele se disting prin variația de tonuri. Asta nu înseamnă că ar trebui să căutăm contraste în fiecare cadru pe care dorim sa-l  desaturăm. Subiectul joacă un rol esențial în fotografie, dar ar trebui să ținem cont şi de contrast atunci când compunem un cadru.

forest-1529055_640

Legat de contrast, lumina este foarte importantă. Iluminarea laterală va  dezvălui orice detaliu al subiectului şi în fotografia portret va accentua trăsăturile. Lumina din orice direcție va crea umbre. Toate aceste tehnici pot aduce un plus de interes în fotografia alb-negru, dar în acelaşi timp poate distruge o fotografie, distrăgând atenția de la subiectul principal pe care dorim să-l scoatem în evidență.
man-1253004_640

Texturile şi formele care se pierd de multe ori în fotografia color (culoarea distrage atenția), devin vizibile în fotografia alb-negru. Texturile devin abstracte, adăugând un plus de interes.

boy-509488_640

În fotografia portret, desaturarea scoate în evidență frumusețea trăsăturilor, a privirii, în acelaşi timp subliniază temperamentul şi transmite starea subiectului, cu mai multă acuratețe decât fotografia color.

În fotografia peisaj, un cer acoperit de nori, crează dinamism şi adaugă un plus de farmec. Fără un element activ, fotografia ar părea goală. Dacă cea mai mare parte din fotografie ar prezenta aceeaşi tonalitate, imaginea nu ar fi interesantă. Un cer acoperit de nori prin care nu străbate soarele, nu este de dorit.

florence-341737_640

Fotografia alb-negru se foloseşte în general în foltografia portet, peisaj, fotografia de stradă, în fotografia artistică nud, în fotojurnalism şi în toate cazurile când dorim să creăm dramatism în imagine. Nu este potrivită, de exemplu, în fotografia de produs. Desigur sunt şi excepții.

sand-1367161_640

Pentru a obține fotografii alb-negru, majoritatea fotografilor aleg să realizeze fotografia color, ținând cont de sugestiile prezentate, apoi desaturează fotografia ulterior, atunci când procesează imaginea. Nu este uşor să gândiți imaginea în tonuri de gri, atunci când priviți cadrul, dar pe măsură ce exersați, veți obține fotografii reuşite.

Sursa foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.