GOLDEN HOUR

 

Ce este GOLDEN HOUR?

Este acea scurtă perioadă de timp după răsăritul soarelui sau înainte de a apune, atunci când lumina capătă o tentă aurie, caldă, şi lumina nu este atât de puternică ca în timpul zilei. În timpul zilei, lumina puternică a soarelui poate creea probleme artunci când fotografiem în exterior, de aceea, cel mai bun moment pentru fotografia de exterior este atunci când lumina este mai difuză.

golden3

Realizarea fotografiilor după-amiază este o adevărată provocare. Gândiţi-vă cum ar fi să faceţi o fotografie având deasupra capului o lanternă puternică a cărei lumină vă inundă faţa. Asta poate creea umbre puternice pe faţă, asprind trăsăturile. De aceea, atunci când fotografiem portrete în plin soare, poate apărea supraexpunerea. Un truc pentru portrete. Încercaţi să poziţionaţi subiectul cu spatele la soare, astfel încât lumina să nu-i cadă direct pe faţă şi compensaţi cu bliţul. Altfel faţa nu se va distinge, se va vedea doar o siluetă. Direcţia luminii face diferenţa.

Dar este vreo diferenţă între lumina de dimineaţă şi lumina de seară? Care este mai bună? Prefer lumina de dinaintea apusului, pentru că atunci totul capătă o lumină caldă-roşiatică, spre deosebire de răsărit, atunci când lumina este mai estompată.

Merită să aşteptaţi momentul de aur, atunci când puteţi face fotografii cu adevărat reuşite. Determinarea acestui moment este foarte importantă. Dacă vreţi să nu vă bazaţi doar pe simţuri, există o aplicaţie care determină acest moment, în funcţie de locaţia dumneavoastră. Se numeşte cum altfel?…Magic Hour, şi determină cu precizie ora exactă când lumina este perfectă pentru fotografii.

golden2

Dacă nu aveţi de ales şi nu puteţi aştepta acest moment al zilei, nu vă descurajaţi. Sunt o mulţime de trucuri care vă pot ajuta să obţineţi o fotografie reuşită. Unul dintre ele este cel descris mai sus cu poziţionarea sufiectului cu spatele la soare, compensând expunerea. Realizarea fotografiilor în umbră este o alternativă excelentă. Acest lucru este foarte uşor atunci când mergi într-un oraş sau o zonă urbană, pentru că putem să ne folosim de umbra pe care o fac clădirile. Dacă vreţi totuşi să poziţionaţi subiectul în lumină, există blende (bucăţi de pânză) care poziţionate între subiect şi lumina directă a soarelui, estompează lumina puternică, creînd o lumină difuză. De asemenea putem poziţiona blenda în ce direcţie dorim, folosindu-ne de aceasta pentru a obţine ce dorim în fotografie. Ţineţi minte: poziţia luminii face diferenţa!

 

 

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.