JUMPOLOGY

În ultima vreme, a apărut un trend în lumea fotografiei. Sunt tot mai des fotografiaţi oameni care execută salturi uriaşe, în timp ce pe faţă li se poate citi o imensă bucurie. De la mic la mare, copii, actori, personalităţi politice, toţi sunt surprinşi în timpul saltului.

Totuşi, ideea nu este nouă. A fost inventată în anii 40-50 de un fotograf celebru pe vremea aceea, pe nume Philippe Halsman. El spunea: „Atunci când îi ceri unui om să sară, atenţia lui este îndreptată înspre acest act, lăsând să cadă orice mască a individului, astfel apare persoana reală, cea pe care doresc să o imortalizez în fotografie”. El a fotografiat astfel mai multe personalităţi ale acelor vremuri, inventând pentru abordarea sa, termenul de jumpology.

philippe-halsman    philippe

foto: Philippe Halsman

 

Iată câteva trucuri pentru a obţine o astfel de fotografie!

  1. Cu cât subiectul este fotografiat de la nivelul solului, cu atât pare mai mare săritura. Deci, faceţi un sacrificiu şi staţi ghemuit, sau cât mai aproape de sol pentru ca prietenii dumneavoastră să pară că sunt într-o formă fizică de excepţie.
  2. Amintiţi-le acestora să-şi relaxeze feţele. Tendinţa în timpul săriturii este să se încrunte. Asta nu dă bine în fotografie. Dacă nu merge altfel, faceţi-i să râdă. Veţi obţine o fotografie reuşită.
  3. În loc să sară de jos în sus, rugaţi-i să se arcuiască în mişcare. Vor părea că plutesc în imagine, nu doar sar.
  4. Utilizaţi Burst Mode atunci când faceţi astfel de fotografii. În modul acesta veţi capta mai multe faze ale săriturii şi astfel veţi avea posibilitatea, în final, să o alegeţi pe cea mai bună. Veţi avea de ales între o grămadă de cadre, de la decolare, până la aterizare şi nu doar acel moment optim al săriturii, atunci când subiectul este în partea de sus.
  5. Ajută să număraţi înainte de a trece la acţiune. În felul acesta, atât dumneavoastră, cât şi subiectul imortalizat veţi fi pregătit pentru asta.
  6. Folosiţi o viteză mare de declanşare. În felul acesta, imaginea v-a îngeţa şi nu veţi obţine un cadru blurat. Dacă nu ştiţi ce înseamnă asta, folosiţi modul Sport de care dispune camera foto.
  7. Dacă aţi setat camera pe modul Auto sau Sport şi observaţi că subiectul este neclar, imaginea este blurată, inseamnă că nu aveţi suficientă lumină pentru a face acest gen de fotografie. Astfel, trebuie să alegeţi un loc mai luminos, să folosiţi o lumină artificială, sau mai bine, încercaţi să schimbaţi fundalul. Cele mai bune fotografii de genul acesta se fac afară. Având mai multă lumină, asta vă dă posibilitatea să alegeţi o viteză de declanşare mai mare.
  8. Pentru toţi utilizatorii de telefoane mobile! Vă ajută să ştiţi că, atunci când apăsaţi pictograma de cameră foto, acesta nu declanşează pentru a face poza. Declanşarea are loc atunci când luaţi degetul de pe ea. Aşa că atunci când folosiţi camera foto de la telefonul mobil, apăsaţi pictograma şi nu luaţi degetul de pe ea. Aparatul va focaliza pe subiect, iar atunci când acesta ajunge în poziţia pe care o doriţi în fotografie, declanşaţi (luaţi degetul). Folosind acest truc, nu va trece mult timp de la focalizare şi declanşare. Aveţi toate şansele să surprindeţi subiectul în poziţia dorită.
  9. Dacă faceţi selfie cu sărituri, cel mai bun sfat este să folosiţi o telecomandă. Nu vreţi să vă pierdeţi energia alergând spre cameră pentru a seta din nou declanşarea, cu atât mai puţin veţi dori să pierdeţi poziţia aleasă deja pentru această săritură.

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.