PRIMA FOTOGRAFIE DIN ISTORIE

Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă „a picta cu lumină”.

Acest fenomen de pictare cu lumină a fost observat încă din secolul al III-lea î.Hr. când Aristotel a descoperit faptul că dacă se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reală, însă răsturnată.

Astfel, prima formă de aparat foto a fost, de fapt, o cameră obscură în care se putea observa imaginea răsturnată a unui obiect aflat în faţa acesteia.

Joseph Nicéphore Niépce, un francez, a reuşit să fixeze o imagine pe o placă metalică cu depunere de halogenură de argint (1829). Rezultatul a avut o calitate medie.

FotografieIstorie

Astfel, prima fotografie din istorie se numeşte „View from the window at Le Gras” şi a fost făcută de pe proprietatea acestuia din Franţa.

Niépce a murit în 1833, dar invenția sa a fost recuperată de către Louis Daguerre. Din acest motiv, data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el „daghereotip”, care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niépce. Proprietar al invenției a devenit statul francez.

Prima fotografie color a fost realizată în 1861 de către fotograful englez Thomas Sutton, prin punerea în practică a unei teorii sugerate de fizicianul James Clerk Maxwell în 1855. Este fotografia unei funde din stofă în carouri. Tehnica intrată în istorie sub numele Sutton-Clerk constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru) și combinarea lor într-o singură imagine.

Prima-foto-color

Şi de aici, lucrurile au evoluat rapid. Progresele au urmat trei direcții principale:

-reducerea duratei de expunere / mărirea sensibilității filmului sau a plăcii;

-mărirea stabilității imprimării;

-simplificarea aplicării tehnicilor de fotografiat, datorită apariției:

*aparatelor de fotografiat din ce în ce mai mici și mai ieftine;

*substanțelor chimice de developare și stabilizare a peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate.

În anul 1990, compania Kodak a prezentat publicului  DCS 100, primul aparat de fotografiat disponibil în comerț.

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.