PRIMA FOTOGRAFIE DIN ISTORIE

Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă „a picta cu lumină”.

Acest fenomen de pictare cu lumină a fost observat încă din secolul al III-lea î.Hr. când Aristotel a descoperit faptul că dacă se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reală, însă răsturnată.

Astfel, prima formă de aparat foto a fost, de fapt, o cameră obscură în care se putea observa imaginea răsturnată a unui obiect aflat în faţa acesteia.

Joseph Nicéphore Niépce, un francez, a reuşit să fixeze o imagine pe o placă metalică cu depunere de halogenură de argint (1829). Rezultatul a avut o calitate medie.

FotografieIstorie

Astfel, prima fotografie din istorie se numeşte „View from the window at Le Gras” şi a fost făcută de pe proprietatea acestuia din Franţa.

Niépce a murit în 1833, dar invenția sa a fost recuperată de către Louis Daguerre. Din acest motiv, data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el „daghereotip”, care este o simplă ameliorare a descoperirii făcute de Niépce. Proprietar al invenției a devenit statul francez.

Prima fotografie color a fost realizată în 1861 de către fotograful englez Thomas Sutton, prin punerea în practică a unei teorii sugerate de fizicianul James Clerk Maxwell în 1855. Este fotografia unei funde din stofă în carouri. Tehnica intrată în istorie sub numele Sutton-Clerk constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru) și combinarea lor într-o singură imagine.

Prima-foto-color

Şi de aici, lucrurile au evoluat rapid. Progresele au urmat trei direcții principale:

-reducerea duratei de expunere / mărirea sensibilității filmului sau a plăcii;

-mărirea stabilității imprimării;

-simplificarea aplicării tehnicilor de fotografiat, datorită apariției:

*aparatelor de fotografiat din ce în ce mai mici și mai ieftine;

*substanțelor chimice de developare și stabilizare a peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate.

În anul 1990, compania Kodak a prezentat publicului  DCS 100, primul aparat de fotografiat disponibil în comerț.

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.