PLANTE AROMATICE

Dacă vrei să regăseşti în farfurie inegalabilele arome mediteraneene, dar şi savori tipic româneşti, foloseşte atunci când găteşti, plante aromatice.

1. Tarhonul

Deşi creşte în nordul friguros şi în Mexic, tarhonul este destul de puțin folosit în bucătăria europeană. Excepție face Franța, planta intrând în compoziția faimoaselor ierburi de Provence. Tarhonul e preferat în stare proaspătă, pentru aromele sale fine şi picante.

tarragon-115368_640

La noi e folosit în ciorbe ardeleneşti de porc şi dă savoare fripturilor din carne de oaie, porc sau vită. Poate fi presărat peste salate, maioneză, sosuri, aromatizează uleiul de măsline sau oțetul pentru salate.

2. Busuiocul

Are o savoare inconfundabilă şi îl găsim într-o mulțime de varietăți. Pe lângă cel mediteraneean, mai există cel indian, cu aromă iute intensă, cel thailandez care seamănă cu lemnul-dulce, cel mexican cu parfum complex şi note predominante de anason. Cel mediteraneean este nelipsit în mâncărurile din zonă.

basil-932079_640

Se foloseşte în salate, paste, sosuri, este foarte întâlnit şi la noi în bucătărie.

3. Salvia

Cu aromă complexă, uşor picantă şi amăruie, salvia a fost utilizată din antichitate. În zilele noastre, importanța ei a scăzut în gastronomie. Italienii însă o folosesc frecvent în prepararea mâncărurilor pentru a da savoare preparatelor cu pui sau carne roşie, peşte sau la prepararea pastelor.

sage-1544884_640

Din cauza parfumului puternic, trbuie folosită cu moderație. În combinație cu usturoi şi piper verde, aromatizează cărnurile prăjite în ulei, sau cele preparate la grătar.

4. Rozmarinul

Uşor amărui, cu arome puternice amintind de eucalipt, rozmarinul nu-şi pierde gustul prin fierbere îndelungată. Se foloseşte la mâncărurile cu peşte, pui, la cartofi țărăneşti şi legume prăjite în ulei de măsline.

rosemary-1409060_640

În Spania, anumite brânzeturi sunt învelite în frunze uscate de rozmarin. Uscat, este un ingredient în compoziția ierburilor de Provence.

5. Dafinul

Arbustul veşnic verde creşte în regiunile din apropierea mării. Frunzele sunt foarte parfumate şi uşor amare. Depozitate corect, nu-şi pierd aroma cel puțin doi ani. Astăzi, sub denumirea de dafin pot fi întâlnite mai multe plante, care nu au legătură cu dafinul, aşa cum îl cunoaştem noi. Dafinul indian este înrudit cu scorțişoara de Himalaya, iar cel indonezian provine din familia mirtului.

screenshot_2016-11-10-13-12-57-01

Se foloseşte frecvent în bucătărie la tocane, sosuri, murături, cârnați. Poate fi gătit timp îndelungat, fără să-şi piardă aroma.

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.