SOSURI PENTRU FRIPTURI I

appetite-1238624_640

Fie că este preparată la cuptor, la grătar, fiartă sau prăjită, carnea ar trebui servită alături de un sos care să adauge savoare preparatului. Iată câteva idei de sosuri care pot fi preparate foarte uşor.

 

1. Sos de muştar.

Ingrediente:

  • un bol micuț cu muştar de calitate
  • 2 linguri miere albine
  • o lingură ulei de măsline
  • o linguriță zeamă de lămâie

Mod de preparare: Se mixează bine muştarul, mierea şi uleiul până se obține o compoziție omogena. Apoi se adauga şi zeamă de lămâie. Este un sos potrivit pentru carnea de pui, dar poate asezona cu succes şi o porție de cartofi natur.

 

2. Cremă de hrean.

crema-de-hrean

Ingrediente:

  • 60 gr. hrean proaspăt
  • 100 gr. iaurt natur
  • 100 ml. smântână lichidă pentru frişcă
  • 4 lingurițe de miere
  • 3 lingurițe de muştar
  • 3 lingurițe zeamă de lămâie
  • piper negru măcinat

Mod de preparare: Se dă prin răzătoare hreanul şi se amestecă cu mierea, iaurtul, muştarul, piperul şi zeama de lămâie. Se bate bine smântâna, până se întăreşte si se adăugă treptat în compoziție. Se amestecă. Este ideal pentru carnea de vită şi chiar în salate (cartofi, varză roşie).

 

3. Sos de țelină.

Ingrediente:

  • 350 gr.rădăcină de țelină
  • 100ml. smântână dulce
  • o lingură de unt topit

Mod de preparare: Se taie cubulețe țelina şi se fierbe în apă cu sare. Se mixează apoi, după care se adaugă şi restul ingredientelor. Acest sos este potrivit pentru peşte, pui, vită, porc, sau legume la grătar.

 

4. Sos de vin roşu.

Ingrediente:

350 ml. vin roşu demisec

  • 25 gr. unt
  • 1 ceapă mică roşie
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri rase de făină
  • 2 linguri rase de zahăr brun
  • 1 linguriță de rosmarin proaspăt, tocat
  • sare, piper

Mod de preparare: Tocați mărunt ceapă şi usturoiul şi sotați-le timp de 10 minute în unt. Adăugați făina şi amestecați ca să nu se formeze cocoloaşe. Adăugați şi zahărul în acelaşi mod. După ce s-au încorporat făina şi zahărul, luați de pe foc. Turnați şi vinul puțin câte puțin şi amestecați constant. În final bateți cu telul pentru a obține o consistență cremoasă. Puneți din nou sosul pe foc şi lasați să dea într-un clocot. Presărați rosmarinul şi serviți fierbinte. Este un sos clasic, potrivit pentru friptura de vită, miel sau porc.

 

5. Sos roşu picant.

Ingrediente:

  • 6 roşii proaspete, sau o cutie de roşii conservate
  • 3 linguri ulei de măsline
  • o ceapă mărunțită
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță praf de ardei cayenne
  • 1 linguriță praf de chilii
  • 2 linguri de boia dulce
  • 2 linguri vin roşu sec
  • 1 lingură oregano
  • sare, piper

Mod de preparare: În uleiul încins se călesc ceapa, usturoiul şi oregano. Se adaugă şi zahărul, apoi roşiile tăiate cubulețe, prafurile (boia, chilli, cayenne) şi se fierb la foc domol. Se stinge cu vinul şi se adaugă sare şi piper după gust. Este un sos extrem de picant, dar merge foarte bine la fripturi.

 

 

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.